Fel Naturel
Molsbroek
Molsbroek, Waasmunsterbaan , 9160 Lokeren
Wie aan de natuur te Lokeren denkt, denkt vaak onmiddellijk aan het Molsbroek. Het is niet alleen een, naar Vlaamse normen, vrij groot natuurreservaat, het heeft bovendien het grote voordeel dat een 4,5 km lange verharde wandeldijk doorheen dit natuurgebied steeds vrij toegankelijk is. Tevens ligt Molsbroek vlakbij de stadskern en is het voor niet-Lokeraars vlot bereikbaar, zowel met de wagen als met het openbaar vervoer. Vanaf het station komt men immers na enkele minuten reeds in het stadspark en via de aansluitende verharde Durmedijk langsheen de Buylaers bereikt men het Molsbroek al wandelend na ongeveer 20 minuten.
De wandeling rond dit natuurreservaat kan je hier vinden.
Info: www.vzwdurme.be
De Buylaers
De Buylaers , 9160 Lokeren
De Buylaers is een unieke brok natuur binnen de bebouwde kern van Lokeren, op nauwelijks tien minuten wandelen van het eigenlijke stadscentrum! Dit natuurgebied van 20 ha is immers gelegen op de linkeroever van de Durme, tegenover het stedelijk zwembad en de Sportlaan. De meersen langs de Durme hebben hier grotendeels hun historisch uitzicht behouden met weinig beplantingen in de vlakte, fraaie vochtige hooilanden en daarnaast een aantal rietveldjes. Het spontaan verwilderend Verloren Bos met zijn stuifduinrelicten paalt eveneens aan dit natuurgebied.
Meer info op www.vzwdurme.be
De Eenbes
De Eenbes , 9160 Lokeren
De Eenbes-reservaatpercelen zijn genoemd naar een op Vlaamse schaal behoorlijk zeldzame plant, die er in het vroege voorjaar abundant bloeit: de Eenbes (Paris quadrifolia). Ze situeren zich op de overgang van de Moervaartvallei en de kern van Zandig Vlaanderen, het zandgrondenlandschap tussen Gent en Lokeren.
Meer info op www.vzwdurme.be
De Linie
De Linie , 9160 Lokeren
De Liniewegel te Eksaarde is voor veel Lokeraars het mooiste wandel- en fietspad door onze open ruimte.
Meer info op www.vzwdurme.be
De Moervaartmeersen
De Lokerse Moervaartmeersen , 9160 Lokeren
De Moervaartmeersen en hun omgeving zijn als natuurgebied wellicht het minst bekend te Lokeren. Begrijpelijk, want het is eigenlijk een samenvoeging van acht verschillende gebieden, alle gescheiden door wegen of waterlopen en met een eigen landschappelijke verscheidenheid. Het is dus een natuurgebied met veel afwisseling. Langs de Moervaart en een noordelijk deel van de Durme ligt een vrij smalle, soms maar 200 m brede strook meersen.
Meer info op www.vzwdurme.be
Daknamse Meersen
Daknam-dorp , 9160 Lokeren
In de Daknamse Meersen wandel je tussen bloemrijke hooilanden, verspreide bosjes, knotwilgenrijen en talrijke sloten. Je vindt er zeldzame water- en moerasplanten, zoals moeraskruiskruid, waterdrieblad, wateraardbei, groot blaasjeskruid, waterviolier, holpijp en verschillende fonteinkruiden. In een schraal stukje hooiland groeit ook de zeldzame vleeskleurige orchis. Een oude spoorwegbedding is nu een een populair fiets- en wandelpad. Vanop die bedding heb je een goed zicht op de hooilanden, die bruisen van het leven.
Meer info op www.natuurpunt.be
Heidebos
Keizershoek 24, 9180 Lokeren
Eindeloos genieten van het landschap, zeldzame planten spotten of kleurrijke vlinders bestuderen: het kan allemaal in het Heidebos. Polders en kreken zwaaien de plak in het noorden van Oost-Vlaanderen. Ten zuiden daarvan, van Maldegem tot Stekene, ligt er een brede zandrug waarop planten en dieren voorkomen die je eerder in de Kempen verwacht, zoals struikhei, nachtzwaluw en boompieper. Majestueuze dreven en restanten van een oud fort: het Heidebos heeft alles om het bezoekers naar de zin te maken.
Meer info vind je op de website van Natuurpunt.
Het Reek
Achterdreef , 9180 Lokeren
Het gemeentelijk bos Het Reek aan de Achterdreef in Moerbeke wordt vaak gebruikt door wandelaars, ruiters en fietsers. Het bos is enkel toegankelijk van een half uur voor zonsopgang tot een half u na zonsondergang. De wegen/paden die op de kaart zijn aangeduid, zijn toegankelijk voor wandelaars, honden aan de leiband, fietsers en ruiters, tenzij anders aangegeven. Op het terrein staat een informatiebord met het parcours, in het bos werden enkele pictogrammen aangebracht.
Pereboomsgat en Grote Kreek
Pereboomsgat , 9180 Lokeren
In het midden van de polders van Moerbeke liggen de Grote Kreek en Pereboomsgat. De uitgestrekte waterplassen die een populaire bestemming zijn voor wandelaars, vissers en fietsers als oase van rust. Omgeven door rietlanden, dijken en polders, is het natuurgebied kenmerkend voor Moerbeke en het aangrenzende Nederlandse landschap.
De Pereboomsgatkreek is een uitloper van de Moerspeye (waarvan het restant nu nog Moerspuische watergang noemt) die via de Braakman (toen nog een zeearm) in verbinding stond met de Honte. In 1767 werd de Moerspuipolder bedijkt, maar het Pereboomsgat, dat niet volledig op “Staten bodem” lag, bleef onaangeroerd. Daartoe diende men de dijk dwars door de kreek te bouwen.
Grenspaal nr. 292 dateert uit 1843. De grenspalen op Moerbeeks grondgebied dragen de nummers 290 tot 296. Ze werden geplaatst nadat het vastleggen van de officiële grens bij de onafhankelijkheid van België enige jaren op zich liet wachten. De grens loopt door het midden van de kreek en is afgebakend met houten palen, die zich onder de waterlijn bevinden.
Turfmeersen
Etbos , 9180 Lokeren
Het natuurgebied De Turfmeersen doet de naam Moerbeke, de gemeente tussen moerassen en beken, alle eer aan. Het stuk uitgestrekt groen ligt in de vallei tussen de Moervaart en de Zuidlede en wordt doormidden gesneden door de Moerloop. Het glooiende landschap heeft een typerende begroeiing dankzij de kalkrijke ondergrond van de turfmeersen.
In de lente is het natuurgebied ideaal voor een wandeling door het rijke bloementapijt tot aan de kleine kreek in het midden van de turfmeersen.
Zandberg
Zandberg , 9180 Lokeren
De Zandberg is een erkend natuurreservaat in Moerbeke. Het bosrijke gebied met een netwerk van paadjes en dreven is ideaal voor ruiters en mountainbikers. Wandelaars kunnen hier terecht voor een rustige wandeling door de naaldbomen, waar je met een beetje geluk een boomvalk of zwarte specht kunt spotten.