Geen inhoud

Sint-Laurentiuskerk

Vrije tijd Toerisme

 

Sint-Laurentiuskerk en beiaard

De Sint-Laurentiuskerk dateert in haar huidige vorm van 1719-1725. De kerk werd in 1719 door een zware brand verwoest, maar het interieur werd grotendeels gespaard. Binnenin zijn vooral de fraaie rococopreekstoel met als hoofdmotief ‘Jezus te midden der leraars in de Tempel’ (1736) van de Mechelse beeldhouwer Theodoor Verhagen en de ‘Grote Biechtstoel’ (ca. 1700) in de noorderkruisbeuk een bezoekje waard.

Wist je dat de opvallende toren de peperbus wordt genoemd? Met zijn 66,2 meter hoogte is de peperbus meteen het hoogste uitkijkpunt over Lokeren.
In 1956 werd in deze toren een beiaard met 49 klokken geïnstalleerd. De zwaarste, de Boudewijnklok, weegt zomaar eventjes 3660 kg. In het gouden jubileumjaar 2006 werd als eerste in België een Keyboard 200-klavier geïnstalleerd. Elke woensdagmorgen geeft virtuoos-stadsbeiaardier, Tom Van Peer, een concert. In de toren werd een permanente tentoonstelling ingericht rond de geschiedenis van de toren en de beiaard.

De marteling van Sint-Laurentius - Hendrik De Somer

Op de feestdag van Sint-Laurentius op 10 augustus is het zover: na een lange zwerftocht van Italië naar Lokeren en na een intense restauratiebeurt krijgt het schilderij De marteling van Sint-Laurentius in 2021 een ereplaats in de Sint-Laurentiuskerk. Het is een werk van de grootmeester Hendrick De Somer, die in 1602 in Lokeren geboren werd en op twintigjarige leeftijd emigreerde naar Napels waar hij faam verwierf als kunstschilder. Het was dankzij een onvoorstelbare reeks toevalligheden dat het schilderij kon aangekocht worden door de parochie en dusvanaf 10 augustus te zien is in de Sint-Laurentiuskerk waar Hendrick De Somer meer dan vierhonderd jaar geleden gedoopt werd.

De dienst Toerisme-Erfgoed werkte samen met gids Erik Bielen een brochure uit over het verhaal achter het schilderij en de figuur van Sint-Laurentius. Je vindt ze vanaf 10 augustus in de Sint-Laurentiuskerk, het Stadsmuseum en het Infopunt Toerisme.

Je vindt de Sint-Laurentiuskerk op Markt 55, 9160 Lokeren. 

De kerk is elke dag open voor vrij bezoek, van 9 tot 17 uur.