Oud Stadhuis

Oud Stadhuis

Het Lokerse stadhuis vormt het pareltje van de Markt. Het werd in 1761 gebouwd in Vlaamse rococostijl naar een ontwerp van de gerenommeerde Gentse architect David 't Kindt.
De dubbele middentravee van de bepleisterde en beschilderde voorgevel wordt voorafgegaan door een dubbele, breed uitlopende bordestrap. De deurtjes onderaan leiden naar de vroegere gevangenis. De gekoppelde voordeuren zijn gevat in rijk geprofileerde, spiegelbogige, arduinen omlijstingen, waarin vooral de versierde sluitstenen en de smeedijzeren waaiers opvallen. Erboven bevindt zich een arduinen balkon op drie rocaille-consoles en met een sierlijk smeedijzeren hek.

Als bekroning van de middenpartij werd een helmvormig fronton aangebracht, ondersteund door rocaille-motieven, met het wapenschild van Lokeren ertussenin. De raap in het wapenschild wijst op de welstand die de landbouw het Land van Waas bracht en is terug te vinden in verscheidene wapenschilden van omliggende gemeenten. De rooster staat voor het instrument waarme Laurentius, de patroonheilige van de stad, gefolterd werd.

In de loop van de 19de eeuw is het stadhuis meermaals uitgebreid. Opvallend is ook de aanbouw op de Groentemarkt: een nieuwbouw in harmonie met het historische gebouw.

Je kan het Oud Stadhuis bezoeken in groep, met een gids. Meer informatie vind je op toerisme.lokeren.be/in-groep of via groepsbezoeken@lokeren.be

Je vindt het Oud Stadhuis op Markt 1.