De drie hazen

De drie hazen aan de durme

In 2011 werd de Lokerse Markt heraangelegd. En bij een nieuwe Markt hoort een nieuw kunstwerk. Het is een vrolijk kunstwerk geworden, dichtbij de Durme. De drie hazen van kunstenaar Luc De Backer werd gekozen door een jury. De hazen werden gekozen uit meer dan vijftig ingediende ontwerpen. Het kunstwerk is gemaakt in inox, in een strakke moderne vormgeving.

Een moderne look, maar wel met een verwijzing naar ons rijke Lokerse verleden. Zo is het kunstwerk nauw verbonden met het nabijgelegen Stadsmuseum. Ze vertellen elk op hun manier een bijzonder stukje van de Lokerse geschiedenis. Sinds de 18de eeuw en dit tot het midden van de jaren 50 van de vorige eeuw, was Lokeren het wereldcentrum van de konijnen- en hazenharennijverheid. Een voorbereidende industrie waarbij konijnen- en hazenvellen bewerkt worden voor het maken van vilten hoeden over de hele wereld.

De kunstenaar vond het belangrijk een object te maken dat voor iedereen in de stad herkenbaar is. Volgens de kunstenaar is humor een vaak verwaarloosd element bij openbare kunst. Humor kan hedendaagse kunst op een fijne, lichtvoetige en niet-intellectuele manier tot de mensen brengen. Vandaar een speels kunstwerk, dat door vele mensen kan gesmaakt worden.