Open Monumentendag

Open Monumentendag 11 september 2022

Pompen of verzuipen

 

 Programma 

 

Ontbijtwandeling Pompen of verzuipen

 

Ochtendstond heeft goud in de mond. Of in dit geval water. In de vroege ochtend loodst onze gids je door het Openluchtmuseum aan de Zuidlede en Olentgracht. De twee opengestelde pompstations verraden de dubbele relatie tussen mens en water: soms bondgenoten, soms vijanden. De groene en waterrijke omgeving is het decor voor het debat rond klimaatverandering, droogte en stijging van de zeespiegel. 

Maak tijdens deze wandeling van anderhalf uur kennis met het Durmevraagstuk en de oeroude geheimen die de Olentgracht verbergt! Leer over het Sumpfgebiet, de 'reikes' en het werk van de pompwachter, en verlies nooit meer je weg in dit labyrint van water. Afsluiten doe je met een ontbijt om bij te watertanden.

Praktisch: zondag 11 september om 7.30 uur aan het Veldcafé, Eksaardedam 11, 9180 Moerbeke. Maximum 20 deelnemers. 15 euro inclusief gidsbeurt en ontbijt. Een samenwerking tussen Stad Lokeren, Heemkundige Kring van Moerbeke-Waas Ercus en de Polder Moervaart en Zuidlede.

Schrijf HIER in. 

 

Openstellen van de pompgemalen 

Wist je dat in de Durme- en de Moervaartvallei de pompstations het waterpeil regelen? Door de lage ligging en de afgesneden Durme moet het hemelwater naar hoger gelegen afwateringskanalen worden gebracht door middel van pompen. Dit noemt men bemalen, vandaar de naam pompgemaal. In Moerbeke en Eksaarde vind je er drie: Eksaardedam, De Leege Zijde en Spletteren. Tijdens Open Monumentendag kan je ze vrij bezoeken. Ontdek de kracht en geschiedenis van deze bijzondere huisjes.

  • Pompgemaal Eksaardedam
    10 tot 17 uur

  • Pompgemaal De Leege Zijde 
    12 tot 17 uur

  • Pompgemaal Spletteren
    14 tot 17 uur

 

Bezoek je ze graag alle drie? Volg dan de wandellus van +/- 7km (wandelknooppunten 39 – 40 – 38 - 39) op het netwerk van de Moervaartvallei. Voor Pompgemalen Eksaardedam en De Leege Zijde wandel je na knooppunt 39 nog even in de richting van knooppunt 46. Hierna keer je terug.

Praktisch: zondag 11 september, gratis. Vrijwilligers van de Heemkundige Kring van Moerbeke-Waas Ercus en de Polder Moervaart en Zuidlede geven uitleg bij de pompgemalen.

 

Heirbrugmolen

De Heirbrugmolen uit 1873 is de enige overblijvende van de 47 molens die ooit op Lokers grondgebied stonden. De meester-molenaars malen er graan voor het Lokers Meulenbruued.
Klim van de grond tot in de nok.

Praktisch: zondag 11 september, doorlopend te bezoeken met gids van 10 tot 17 uur. Gratis. Locatie: Heirbrugmolen, Heirbrugstraat 160, Lokeren.