Open Monumentendag

Open Monumentendag 12 september 2021

In het spoor van trein en tram

 

 

Op Open Monumentendag brengt het Waasland de historische spoorweglijnen in beeld. Ook Lokeren heeft een boeiend spoorwegverleden. We volgen die dag met de fiets het spoor van verdwenen routes, gaan op wandel in de stationsbuurt, bezoeken miniatuurspoorwegtuinen en houden open deur in het charmante tramhuisje. Daarnaast  laten we je genieten van muziektheater aan de voet van de fraai gerestaureerde Heirbrugmolen. 

 

Op SPOOR-tocht

 Je kan de brochure hier digitaal lezen. 


Een tram- en een treinroute: Lokeren had het vroeger allebei. De tramlijn Overmere – Oostakker, die over Heiende ging en de treinlijn van Lokeren naar Moerbeke. Deze spoorlijn werd in 1971 opgebroken en vervangen door het wandel- en fietspad ‘Spoorwegpad’, in de volksmond gekend als ‘De route’ of ‘ ’t Baantjen’.

Op Open Monumentendag brengen de heemkundige kring de Souvereinen en de stadsgidsen de verloren routes terug tot leven met feiten, verhalen en weetjes. Hou halt aan de verborgen parels en scan de QR-codes voor bijkomende info of leuke anekdotes.

Je kan de spoorwegroute fietsen vanuit Lokeren of Moerbeke  met een gids of op eigen houtje. 
Op het traject van de tramlijn kan je zelf op tocht en ontdek je aan de hand van QR-bordjes de geschiedenis van het trammetje dat op Lokers grondgebied van Heiende tot aan  Kruis-Lieven-Heer in Doorslaar pufte. 

De fietsroute in de brochure verbindt de spoorwegroute met de tramroute, goed voor 30 kilometer fietsplezier. 

Fietsroute en infobrochure kan je gratis bekomen in het Stadsmuseum Lokeren en in het Tramhuisje, aan het Stationsplein. 

Vertrek op de parking aan de achterzijde van het NMBS-station van Lokeren, Groendreef.  Gegidste fietstocht met vertrek om 10 en 14 uur. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven is noodzakelijk via toerismelokeren.recreatex.be 

 

Tentoonstelling Tramhuisje

De mooiste visuele herinnering aan de tram in Lokeren is wel het Tramhuisje op het Stationsplein. Je kan voor één keer het tramhuisje binnenin bezoeken. Bewonder zeker ook de raamtekeningen van Voilázie op de vele kleine raampjes van het tramhuisje. 

Doorlopend te bezoeken van 10 tot 17uur. Stationsplein.   

 

Rondleiding stadsontwikkeling in de Stationsbuurt

 


Wandeling door de Stationswijk-zuid

De dorpskern van Lokeren lag oorspronkelijk volledig op de rechteroever van de Durme. De ontwikkeling van de linkeroever begon met de aanleg van de spoorlijn tussen Gent en Antwerpen in 1847. Van de eerste urbanistische plannen voor de nieuwe stationswijk is weinig gerealiseerd. Lokeren lag op het kruispunt van twee spoorlijnen met elk een eigen station. In de laaggelegen vlakte tussen de 2 stations en de Markt werden geleidelijk aan stijlvolle burgers- en handelshuizen opgetrokken.

Historicus Alain Debbaut brengt de geschiedenis van de stationswijk tot leven door verhalen over de Durme en haar vele kronkels, de huizen en hun inwoners, de fabrieken en hun herbestemming, het vreselijk bombardement in WOII, de jaarmarkten op het Stationsplein, het Gasgesticht, de ambachtelijke bedrijven van brouwerij tot kuiperij.

Wandeling door Stationswijk-Noord ‘Mijn Stroate, mijne wijk vroeger en nu’

Jeanine Bellens, gids en inwoonster van de stationsbuurt vertelt:
‘Na meer dan 20 jaar in de Brouwerijstraat gewoond te hebben, heb ik de straat zien veranderen. Wat nu een loutere woonstraat is waren er vroeger enkele fabrieken maar vooral ook veel buurtwinkels zoals o.a.: de schoenwinkel van Maria,  kranten of papierwaren haalde je bij Zulma en voor snoepgoed gingen de kinderen van de buurt naar het  kruidenierswinkeltje van Mansken. Maar ook een aantal bijzondere buren met hun grote en kleine verhalen blijven mij nog altijd bij. Na het handelsverkeer op de Durme, de spoorweg,kwam er met de komst van de auto ook heel wat handelsverkeer over de oude staatsbaan Tilburg- Rijsel , de huidige N 70. Meerdere ingrepen op de weg zorgden ook voor een wijzigend straatbeeld. In de ontwikkeling van de Bergendries kreeg de Groendreef na de aanleg van de spoorweg en tot vandaag het statuut van een belangrijke verbindingsweg naar het stadscentrum. Naast de aanwezigheid van een aantal kasteel-villa’s die uiteraard behoorden tot de notabelen en zeer begoede burgerij, zijn ook hier alle visuele herinneringen aan de textielfabriek  S.A. Usines Réunies Bergendries, aan de kuiperij , aan de schoenfabriek... verdwenen.’ Wandel mee met Jeanine en krijg het verhaal van de buurt achter het station vroeger en nu ‘van binnenuit’ verteld.

Beide rondleidingen vertrekken aan de voorkant van het NMBS-Station van Lokeren, Stationsplein, om 10.30 en 14.30 uur. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven is noodzakelijk via toerismelokeren.recreatex.be.

 
Openstellen miniatuur spoorwegbaan

Als je het tuinpoortje van de families De Wit en De Donder opent, is het alsof je in een andere wereld binnenstapt. Je vindt er een kasteelruïne, een bergdorpje, viaducten en tunnels. En treinen, natuurlijk. Miniatuurtreinen, tot in het allerkleinste detail afgewerkt, die over honderden meters rails rijden. Je valt van de ene verbazing in de andere. Plezier voor klein én groot.
Praktisch: je kan de twee modeltreintuinen enkel bezoeken tijdens Open Monumentendag, van 10 tot 17 uur. Vooraf kies je een tijdslot op toerismelokeren.recreatex.be. Modeltreintuin ‘Minidom’ familie De Wit, Rietstraat 1, Eksaarde. Modeltreintuin familie De Donder, Hillarestraat 248. Gratis.

OKAN tentoonstelling – Koffers vol dromen

Wie ervoor kiest om zijn leven in een ander land te gaan leiden, neemt niet enkel koffers vol kleren mee maar ook koffers vol dromen. Dromen van een beter leven, van meer geluk, van minder financiële zorgen, van een mooiere toekomst. Kinderen en jongeren passen zich snel aan het nieuwe land en de nieuwe taal aan, en proberen nieuwe vrienden te maken, ook al missen ze hun vrienden en familie in hun thuisland.

In het Technisch Atheneum Lokeren leren jongeren uit Lokeren en omstreken in een Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers zo veel mogelijk Nederlands om daarna in het middelbaar onderwijs verder te studeren. Al enkele jaren werken de OKAN-leerkrachten, het Stadsmuseum en Vagevuur Open Jeugdwerk vzw een creatief jaarproject uit om op een leuke en inspirerende manier in de stad samen aan de slag te gaan met hun nieuwe taal en hun talenten. De leerlingen maakten koffers vol dromen, filmpjes, tekeningen en radio en geven je zo een kijkje in hun hoofd en hun leven.
Je kan de bijhorende QR-codes  scannen met je smartphone via je camera of een app om het verhaal van elke leerling te ontdekken

Doorlopend te bezoeken van 10 tot 17uur. Gratis. Meer info: Stadsmuseum Lokeren, Markt 15a, 09 345 44 58, museum@lokeren.be.

 

Heirbrugmolen

De Heirbrugmolen uit 1873 is de enige overblijvende van de 47 molens die ooit op Lokers grondgebied stonden. De meester-molenaars malen er graan voor het Lokers Meulenbruued.
Klim van de grond tot in de nok.

Doorlopend te bezoeken met gids van 10 tot 17uur. Gratis. Afspraak: Heirbrugmolen, Heirbrugstraat 160, Lokeren.

 

Muziektheater ‘Schietn mee spek’

Hilde Rogge en Rein De Vos
Vertelster Hilde Rogge en muzikant Rein De Vos 

 

Hilde Rogge is een vertelster pur sang. Rein De Vos een muzikant van groot kaliber.
Speciaal voor deze editie brengen ze een passioneel verhaal dat ons naar vroeger voert.
Een verhaal dat zijn oorsprong vindt in de vlasvelden van Vlaanderen. Uit de pen van Omer Wattez.
Hilde vertelt het verhaal van molenaar Jan de Mulder opnieuw in een frisse, eigentijdse taal.  Met passie. En goesting.
Rein tokkelt onstuimig op zijn accordeon. Dat alles op een bedje van gesuikerd bier en heetekoeken !


Voorstellingen om 10.30 en 14 uur. 5
0 zitplaatsen per voorstelling. Verplicht vooraf inschrijven via toerismelokeren.recreatex.be.

Alle info en brochure: Infopunt Toerisme, Markt 2, 09 340 94 74 of toerisme@lokeren.be.