Open Monumentendag

Open Monumentendag

Op zondag 8 september is het opnieuw Open Monumentendag.

Open Monumentendag wordt in Vlaanderen georganiseerd door erfgoedorganisatie Herita. Dit jaar heeft Open Monumentendag het thema 'En route!'.

Stad Lokeren organiseert net als tal van andere steden heel wat activiteiten en initiatieven waarbij monumenten in de kijker gezet worden. Lees dus zeker verder om te ontdekken wat wij voor jou op de planning hebben staan!

Heirbrugmolen

De Heirbrugmolen uit 1873 is de enige overblijvende van de 47 molens die ooit op Lokers grondgebied stonden. Klim van de grond tot in de nok.

De site werd in april 2023 omgevormd tot een familievriendelijk en ecologisch park. Maak er o.a. kennis met Samentuin ’t Bonenveld en de avontuurlijke speelzone. Wie wil combineert het bezoek aan de molen met een drankje in praat- en eetcafé De Molen.

In de namiddag kan je hier je eigen windmolentje maken of experimenteren met water en wind.

Praktisch

Heirbrugmolenpark, Heirbrugstraat 160.

Doorlopend te bezoeken met gids van 10 tot 17 uur.
14 tot 17 uur workshop windmolen maken.

Rolstoel- en buggyvriendelijk pad op de site.
De Heirbrugmolen zelf is niet rolstoeltoegankelijk.

Gratis.

Stadsmuseum Lokeren

Het Stadsmuseum werd het voorbije jaar grondig opgefrist en de vaste opstelling werd volledig vernieuwd. De nieuwe opstelling omvat de belangrijkste verhalen van de toekomstige stad, in combinatie met de hoofdcollecties van het museum: haarsnijderij, textiel, zoete industrie en beenhouwerij. Een boeiend geheel waarin heden en verleden van Lokeren en Moerbeke centraal staan, met de hedendaagse stad als uitgangspunt. Want alleen door het verleden kunnen we de stad van vandaag helemaal begrijpen.

Op Open Monumentendag kan je je hier extra verdiepen in de tram- en treinroutes die Lokeren en Moerbeke doorkruisten.

Praktisch

Markt 15a.

Doorlopend te bezoeken van 10 tot 17 uur.
Gids aanwezig voor extra uitleg.

Rolstoel- en buggyvriendelijk.

Gratis.

Oude Postgebouw - Werfbezoek

Het Oude Postgebouw ondergaat een grondige renovatie. In 2025 zal het gebouw een herbestemming krijgen. Vanaf dan kan je hier terecht voor een bezoek aan het Stadsarchief, een toeristische beleving in het VISIT Lokeren kantoor of voor de Gemeenteraad en ceremoniële samenkomsten.

Het is nog even wachten tot we bezoekers mogen ontvangen in het gebouw, maar we gunnen jullie alvast een eerste blik achter de schermen tijdens dit werfbezoek. Maak er kennis met de verschillende ruimtes en hun nieuwe functies.

Praktisch

Markt 15.

Doorlopend te bezoeken van 10 tot 17 uur.

Het gebouw is niet rolstoel- of buggytoegankelijk.
Er is geen lift aanwezig. Gelijkvloers is wel toegankelijk.

Gratis.

SPOOR-tocht

Ga je mee op SPOOR-tocht? Velen onder jullie herinneren zich vast nog de tramlijn Overmere – Oostakker, die over Heiende ging of de treinlijn van Lokeren naar Moerbeke. Deze spoorlijn werd in 1971 opgebroken en vervangen door het wandel- en fietspad ‘Spoorwegpad’, in de volksmond gekend als ‘De route’.

Op Open Monumentendag brengen wij de verloren routes terug tot leven met feiten, verhalen en weetjes. De route kan vanuit Lokeren of Moerbeke gefietst worden. Het traject van de tramlijn fiets je op eigen houtje. Het stukje van de Spoorweg kan je ook samen met de gids volgen.

Fietsroute en infobrochure kan je gratis bekomen bij Stadsmuseum Lokeren, Infopunt Toerisme of kan je downloaden via de website. Aan het Station van Moerbeke kan je jouw picknick opeten in het Pop-up Café “De Zoeten Inval”.

Praktisch

Fietstocht. Startplaats: achterkant van het NMBS-station Lokeren.

Doorlopend van 10 tot 17 uur.
Of met gids* van 10 tot 12.30 uur.

Gratis.

*Inschrijven verplicht voor wie de gidsbeurt wilt volgen.
Beperkt aantal deelnemers, dus schrijf je tijdig in!
Inschrijven kan online vanaf 19 augustus of in het Infopunt Toerisme.

Rondleiding Station Moerbeke

Het huidige bibliotheekgebouw van Moerbeke was oorspronkelijk het treinstation. Maar wist je dat dit niet het eerste station van Moerbeke was? 

Van 1866 tot 1960 was het station een vertrekplaats voor drie spoorlijnen voor reizigersverkeer (Daknam – Lokeren, Wachtebeke – Zelzate en Klein Sinaai – Stekene). Maar ook goederen werden hierover vervoerd. Tot 2007 gebruikte de Suikerfabriek de sporen voor het vervoer van suikerbieten.

Meer weten over de geschiedenis van het station, de invloed van de Suikerfabriek en haar relatie met de familie Lippens? Kom dan zeker een rondleiding meevolgen van Heemkring Ercus.

Achteraf kan je iets drinken in Pop-up Café “De Zoeten Inval”.

Praktisch

Station Moerbeke, Statiestraat 4, Moerbeke.

Doorlopend van 10 tot 16 uur.
Ieder uur start er een rondleiding van 45 minuten. Laatste rondleiding om 16 uur.

Rolstoel- en buggytoegankelijk.

Gratis.