Open Monumentendag

Open Monumentendag

Op zondag 10 september is het opnieuw Open Monumentendag.

Open Monumentendag wordt in Vlaanderen georganiseerd door erfgoedorganisatie Herita. Dit jaar heeft Open Monumentendag het thema 'met hart en ziel'.

Stad Lokeren organiseert net als tal van andere steden heel wat activiteiten en initiatieven waarbij monumenten in de kijker gezet worden. Lees dus zeker verder om te ontdekken wat wij voor jou op de planning hebben staan!

 

Villa’s met hart en ziel

Lokeren en Moerbeke hebben heel wat monumentale villa’s en kasteeltjes uit eind 19de-begin 20ste eeuw op hun grondgebied. Door de economische groei konden de nieuwe industriëlen zich een riant landhuis veroorloven waarmee ze hun welstand maar ook hun culturele verhevenheid etaleerden.

We verbinden al deze ‘châteaus’ met elkaar in de Erfgoedapp. Laat je via deze digitale route verrassen door de verhalen achter de gevels. Je zal zien dat de gebouwen met hart en ziel tot leven komen.

Download de gratis Erfgoedapp en ga op pad in Lokeren!
Opgelet, de route 'Villa's met hart en ziel' is pas beschikbaar vanaf 10 september.

 


Toch graag een woordje uitleg?
Schrijf je dan in voor één van onderstaande gidsbeurten!

 

Heirbrugmolen

De Heirbrugmolen

De Heirbrugmolen uit 1873 is de enige overblijvende van de 47 molens die ooit op Lokers grondgebied stonden. De meester-molenaars malen er graan voor het Lokers Meulenbruued. Klim van de grond tot in de nok.

De site werd in april 2023 omgevormd tot een familievriendelijk en ecologisch park. Maak er o.a. kennis met samentuin ’t Bonenveld en de avontuurlijke speelzone. Wie wil combineert het bezoek aan de molen met een drankje in Café De Molen.

Zondag 10 september, Doorlopend te bezoeken met gids van 10 tot 17 uur. Gratis.
Afspraak: Heirbrugmolen, Heirbrugstraat 160, Lokeren.

 

Kasteel Lippens

Upstairs/Downstairs in Kasteel Lippens  (VOLZET!)

Een unieke gelegenheid om Kasteel Lippens op een andere manier te bezoeken. Ga mee terug in de tijd en ontdek wie de eerste bewoners waren, waar het personeel verbleef en zoveel meer. Kom op plaatsen die anders verboden zijn voor publiek maar waar vroeger heel wat bedrijvigheid was, zoals de paardenstallen en de (ijs)kelder.

Het moment bij uitstek om het upstairs/downstairs verhaal en de geschiedenis van de familie Lippens te leren kennen! Na de rondleiding kan je in pop-up café “De Zoeten Inval” in het park gezellig napraten.

Zondag 10 september. Doorlopend te bezoeken met gids van 10 tot 17 uur. Duur 1.15 uur.
Groepen van 15 deelnemers.
Afspraak: Lindenplaats 7, 9180 Moerbeke.
Niet op inschrijving, maar we weten graag wanneer jullie een bezoekje willen brengen, via
info@hkmw.be.

 

Familiepicknick

Familiepicknick – Kasteelpark Moerbeke

Kom gezellig picknicken in het park van Moerbeke en beleef de volkse upstairs/downstairs tradities met heel je gezin. Je kan er samen volksspelen uitproberen en de mooiste tafeldecoratie maken, die zelfs een plekje zou verdienen op de tafel van burgemeester Lippens!

Draaiorgel "Concertina" zorgt met zijn 87 pijpen, grote trom en  kleurrijke front voor muziek die je voelt in hart en ziel.

Breng je eigen dekentje en lunchpakket mee. Drankjes zijn verkrijgbaar aan het pop-up café “De Zoeten Inval” van heemkring Ercus. Gratis, zonder inschrijving. Doorlopend van 11 tot 14 uur.
Afspraak: Lindenplaats 7, 9180 Moerbeke.

 

 Kasteel Verloren Bos

Een fenomenaal verhaal: Kasteel Verloren Bos (VOLZET!)

Gonzales Gabriel Cock gaf rond 1900 de opdracht voor de bouw van het Kasteel Verloren Bos. Het kasteel, dat nu dienstdoet als centrum voor jeugdtoerisme, bevindt zich in een groene oase. Samen met de gids wandel je op de trap met rode loper en bewonder je het vele fijne houtsnijwerk in de hal.

Zondag 10 september om 9 uur. Duur 1 uur. Gratis. Maximum 20 deelnemers.
Afspraak:
Verloren Bos, Nijverheidsstraat 17, 9160 Lokeren.
Inschrijven is noodzakelijk: toerismelokeren.recreatex.be.

 

Kasteel Van Geeteruyen - 't Meersdael 

Unieke blik op Kasteeldomein Van Geeteruyen  (VOLZET!)

Wie in de regio woont, kent ongetwijfeld wel feestlocatie ’t Meersdael. Maar wist je dat deze meersen oorspronkelijk een buitenverblijf waren van de Lokerse burgemeester Van Landeghem? Hij bouwde hier in 1870 chalet 'Les Etangs' (De Vijvers). In 1900 erfden het echtpaar Dr. Maurice Van Geeteruyen - Van Brussel het domein. Zij lieten op de plek van het chalet het huidige kasteel bouwen. Na een periode van verval werden het kasteel, de vijvers en het park gerenoveerd op het einde van vorige eeuw.

Er wordt een gratis brochure aangeboden naar aanleiding van Open Monumentendag. Ze biedt een beknopt beeld van de boeiende geschiedenis van het kasteel, het domein en zijn bewoners.

Zondag 10 september om 9.30 en 11 uur. Duur 50 min. Gratis.
Maximum 25 deelnemers.
Afspraak: ’t Meersdael, Eksaardsedam 46-48, 9180 Moerbeke. Het domein is geen openbaar park. Uitzonderlijk met gids te bezoeken.
Inschrijven is noodzakelijk: toerismelokeren.recreatex.be.

 

Open Monumentendag een samenwerking tussen Stad Lokeren, Gemeente Moerbeke, Gidsen Stad Lokeren, Heemkundige Kring van Moerbeke-Waas Ercus en Heemkring De Souvereinen.
Meer info: bij de dienst Toerisme, evenementen en museum, Markt 2, 09 235 31 05 of toerisme@lokeren.be. Neem zeker ook een kijkje op openmonumentendag.be voor het aanbod in Vlaanderen.

Banner Open Monumentendag 2023