Aperitiefwandelingen

Aperitiefwandelingen

Onze gidsen staan te trappelen van ongeduld om jou mee op stap te nemen door onze stad. Tijdens de aperitiefwandelingen verken je te voet of met de fiets je de verborgen parels en ongekende plekjes in Lokeren. De tochten gaan door iedere laatste zondag van de maand van 10 tot 12 uur. Afsluiten doen we met een aperitiefje in één van de Lokerse horecazaken.

Inschrijven kan vanaf de eerste dag van de maand waarin de wandeling plaatsvindt. Tickets via toerismelokeren.recreatex.be of in het Infopunt Toerisme. Deelnemen kan voor €4 p.p., drankje inbegrepen.  

Op de agenda:

 

25/02/2024         Sint-Laurentiuskerk: de Peperbus met al zijn schatten.

We starten onze nieuwe reeks aperitiefwandelingen met een klassieker, een bezoek aan de Sint-Laurentiuskerk. De bijna 60 meter lange toren, de Peperbus, maakt al sinds de 18de eeuw deel uit van onze skyline. Maar wist je dat de kerk ook een bijzonder rijk interieur heeft? Schrijf je in en ontdek het fraai houtsnijwerk van de rococospreekstoel, de kunstschattenkamer en zoveel meer.

Vertrek Sint-Laurentiuskerk, Markt 55, 9160 Lokeren

 

24/03/2024         Daknam: een dorp met een verrassende eigenheid

Je kent Daknam vooral van zijn romaanse kerk, omliggende kerkhof met witgekalkte omheiningsmuur en de jaarlijkse kunst- en ambachtenmarkt, in de volksmond ook wel “trappistenfeesten” genoemd. Maar het ongerepte dorp aan de Durme heeft nog veel meer te bieden. Laat je verrassen door de eigenheid van deze wijk. Wie weet sta je wel oog in oog met Reynaert De Vos. 

Vertrek Onze-Lieve-Vrouwkerk, Daknam-dorp 16, 9160 Daknam

 

28/04/2024         ‘t Meersdael: een unieke blik op Kasteeldomein Van Geeteruyen

Wie in de regio woont, kent ongetwijfeld wel feestlocatie ’t Meersdael. Maar wist je dat deze meersen oorspronkelijk een buitenverblijf waren van de Lokerse burgemeester Van Landeghem? Hij bouwde hier in 1870 chalet 'Les Etangs' (De Vijvers). In 1900 erfden het echtpaar Dr. Maurice Van Geeteruyen - Van Brussel het domein. Zij lieten op de plek van het chalet het huidige kasteel bouwen. Na een periode van verval werden het kasteel, de vijvers en het park gerenoveerd op het einde van vorige eeuw. Feestverzorging SIVA gebruikt de bijgebouwen in het park als feestzalen. Je krijgt als bezoeker een unieke blik op het domein, dat normaal niet openbaar toegankelijk is.

Vertrek ’t Meersdael, Eksaardsedam 46-48, 9180 Moerbeke

Deelnemers ontvangen na afloop een gratis brochure. Ze biedt een beknopt beeld van de boeiende geschiedenis van het kasteel, het domein en zijn bewoners.

 

26/05/2024         Gallery Nanda: een kunstzinnige ontmoetingsplek

Gallery Nanda is een verborgen pareltje met een passie voor kunst. Op deze kunstzinnige ontmoetingsplek met prachtige beeldentuin ben je het hele jaar door welkom om verschillende expo’s, theater en muziek te ontdekken. Er schuilt ook een bijzonder persoonlijk verhaal achter dit gebouw. Het verhaal van grootmoeder Ferdinanda.

Vertrek Gallery Nanda, Drongenstraat 50, 9160 Lokeren

 

30/06/2024         Lokerse velden - waar de grond zijn geheimen prijs geeft

Lokeren telt heel wat land- en tuinbouwbedrijven. Kan jij de verschillende gewassen herkennen op de Lokerse velden? Tijdens deze fietstocht van +/- 20km geeft de grond zijn geheimen prijs. Op verschillende stopplaatsen ontdek je wat er groeit en bloeit bij onze landbouwers.

Vertrek Boerderij Van Rossem - Verlee, Sijpstraat 8, 9160 Lokeren

 

29/09/2024         Textielstad Lokeren door de eeuw heen

Voor deze 4de textielwandeling begeven we ons naar het Landelijke Eksaarde. Al van in de 17de eeuw leefde dit landbouwdorp voor een groot gedeelte van de vlasteelt, het is dan ook niet verwonderlijk dat een textielbaron zijn oog liet vallen op deze gemeente. In Eksaarde werden zelfs plannen gesmeed door vooraanstaande politici... tot zelfs ministers.

Vertrek Bistro Den Bascuul, Armand de Vosstraat 9, 9160 Eksaarde

 

27/10/2024         Stadskernvernieuwing - de stad anders bekeken  

Een bruisende stad zoals Lokeren is voortdurend in beweging. Heel wat oude gebouwen worden gesloopt en maken plaats voor nieuwbouw. Op industriesites waar zich vroeger welvarende Lokerse bedrijven bevonden worden nu moderne wooncomplexen gebouwd. Wandel mee door het oudste deel van het centrum en bekijk een aantal mooie voorbeelden van hoe de stad omgaat met de leegstand van historische gebouwen.

Vertrek Infopunt Toerisme, Markt 2, 9160 Lokeren

 

24/11/2024         Stadsmuseum Lokeren in een nieuw jasje

Meer info volgt na de heropening van het Stadsmuseum. Hou deze pagina dus zeker in de gaten.

Vertrek Stadsmuseum Lokeren, Markt 15A, 9160 Lokeren